האכיניציאה או בשמה העברי הקיפודנית. כצמח המקודש של האינדיאנים-הילידים האמריקאים, נחשבה ליפה שבין פרחי הבר בצפון אמריקה.היא נפוצה בערבות ואפשר למוצאה בנקל בחלק המזרחי של אמריקה הצפונית, מקנדה ועד טקסס.
הקיפודנית היא צמח חסון למראה שגבעוליו מסתעפים3ועליו ירוקים כהים. הוא מסוגל לצמוח לגובה של 60-150 ס״מ בהתאם לקרקע ולמין הצומח. זהו צמח רב שנתי שנרשות לו 2-3 שנים לעשיית פרחים.
קיפודנית צרת עלים היא המין המועדף מבחינה מסחרית- עלי הצמח צרים ומחודדים, דמוי כידון, וצבעי פרחיו משתרעים מוורוד חיוור ועד ארגמן דהוי או עז. והיא גדלה כצמח בר בגבעות ובמישוריים הסלעים היבשים של מדינות אחדות בארה״ב, ובעיקר בטקסס, קנזס, קולרדו, ומונטנה.
קיפודנית ארגמנית גבוהה יותר וחסונה יותר ועליה אובליים ומשוננים שינון גס, הפרחים גדולים במקצת ושחוחים יותר מאלה הצרת עלים ועלי הכותרת שלה אדמדמים עד ארגמניים כהים. הארגמנית נפוצה יותר במדינות המזרח, המערב, התיכון והדרום ובמיוחד בחורשים הצפופים בארה״לב. וכן מצויה גם בקנדה.
קצת אחורה בזמן על השימושים המסורתיים–
האמריקאים הילידים-ובמיוחד האינדיאנים השתמשו במינים שוניםשל קיפודנית גם לטיפולים פנימיים וגם לטיפולים חיצוניים במגוון מצבים. אחד השימושים החיצוניים הנפוצים היו לטיפול בהרעלות שנבעו מעקיצות חרקים והכשות נחשים, השתמשו כמו כן לכוויות עור או לבעיות אחרות של העור.
בבליעת הצמח היו מטפלים בחום ובמגוון מחלות כמו דלקות גרון, כאבי שיניים, חזרת ואפילו לכאבי ראש ועוד מחלות נפוצות כמו אבעבועות רוח וחצבת.
בימינו השימוש בצמח המופלא הזה נפוץ מגיל ילדות ועד קשישים כאחת.
הוא מסוגל לדרבן את מערכת החיסון למלחמה נגד מחלות נגיפיות, חיידקיות ופטרייתיות רבות, והוא נודע כמטהר לימפה וכצמח אנטיביוטי.
איך נוטלים?
-את הצמח נוטלים מיד עם הרגשת הצמרמורת הראשונה, לכל אורך המחלה ולמשך שבוע נוסף להתאוששות מלאה.
במה היא מטפלת?
-הקיפודנית מועילה במקרי שיעול והפרעות ממושכות ועמוקות יותר בסימפונות ובדרכי הנשימה העליונות. כמו קצרת ושעלת.
-מקילה על תסמינים להגדלת בלוטות וקשרי לימפה, גירוי גרון ודלקות שקדים.
-מסייעת לטיפול בפסוריאזיס, כיבי עור, שלפוחיות, פצעים, אקזמה, זיהום בפצעים, עקיצות, כוויות-בטיפול חיצוני בצורת משחה.
-מועילה במחלות פטרייתיות כמו קנדידה.
-מסייעת לטיפול בזיהומים בדרכי השתן כמו דלקות השלפוחית והשופכה.
-מסייעת לטיפול בדלקת האגן ובמחלות זיהומיות אחרות במערכת הרבייה של בגברים ובנשים.
-מסייעת לעיכול- היא צמח ממריץ-עיכול וזאת חלקית עקב תכולת הבטאין ההידרוכלורי שבה. חומר זה מגביר את יעילות הגוף בעיכול המזון ובנוסף מפחיתה את ההסתברות שישאר מזון שלא נעכל שעלול לתסוס ולגרום לנפיחות ולחומציות.
אנרגיה ונפש
טעמה של הקיפודנית חזק ומעורר, ובכוחה לגרום מייד להרגשת התעצמות של הגוף. הפרשת עודפי רוק היא בדרך כלל תהליך משרה ביטחון. מה ז״א? שאנו מפחדים פינו מתייבש ולעומת זאת הפקת שפע של רוק מרגיעה וגורמת להפרשת יתר של אנדורפינים(הורמונים משככי כאב) והתוצאה היא שהקיפודנית תעניק הרגשה של יכולת משופרת ואפילו התרגשות נעימה.
הכנת סירופ ביתי
הכמות של מישרה הצמח נותנה לבחירה ואפשר להכינה משורשים מעלים ומזרעים. הגורם הקובע הוא הכמות היחסים של דבש שמוסיפים.
1)ערבב/י 50%-80% מישרה עם 20%-50% דבש נוזלי אורגני.
2)הכנס את התערובתלכלי זכוכית.
וכדי לעשות את הסירופ לטעים יותר, הוסיפו טיפה של תמצית מנטה לכל שתי כוסות של סירופ המשרה.
המינון המומלץ
לשימוש יומיומי: קח כפית אחת של 5 מ״ל של מישרה שנמהלה ב5 כפיות מים(לא מיץ פירות) 2-3 פעמים ביום.
למצבים חריפים הגדל את המינון לכל חצי שעה עד שהתסמינים יפחתו.
לשימוש ארוך טווח- כפית אחת של משרה מהולה ב5 כפיות מים. 2-3 פעמים ביום למשך 10 ימיםו-4 ימי הפסקה במחזוריות למשך 1-2 חודשים
לילדים בני 7-12 -מחצית מהמינון למבוגרים.
לילדים בני 3-7 -רבע מהמינון למבוגרים.
לילדים מתחת לגיל 3- 2-5 טיפות פעמיים ביום.
רק בריאות אוהבת♥